Abiye Temizliği Nasıl Olmalıdır?
Yaşam Nis 25, 2022
Abiye Temizliği Nasıl Olmalıdır?
Abiye elbiseler sahip oldukları hassas, ışıltılı ve gösterişli kumaş ya da detayları sayesinde temizliği konusunda en çok dikkat edilmesi gereken giysi türlerinden biridir. Abiye elbiselerimizi çoğu zaman 1 kez giyeriz bazen arasından belli bir süre geçtikten sonra giymeyi tercih edebiliriz ya da ödünç olarak bazı arkadaşlarımıza verebiliriz.
İşte bu sebeple abiye temizliğine dikkat ederek, kusursuz bir şekilde saklamalı ve muhafaza etmeliyiz. Bu yazımızda detaylı olarak abiye elbiselerde leke nasıl çıkar ve abiye temizliğinin püf noktaları nelerdir gibi konulara değineceğiz. Ancak öncesinde kısa bir hatırlatma yapalım! Abiye temizliğini gerçekleştirdikten sonra mutlaka özel bir giysi kılıfı içinde muhafaza etmenizi öneriyoruz. Bu yöntem hem elbisenizin tozlanmamasına hem de dolabın içerisinde yıpranmamasına olanak tanıyacaktır. Evet, hazırsanız başlayalım!
Evde Abiye Temizliği Nasıl Yapılır?
Özel günlerde büyük bir keyif ve şıklıkla taşıdığımız abiye elbiseler, yine bu özel günlerin sonunda maalesef çeşitli kir ya da lekelere maruz kalabiliyor. Hiçbir kir olmasa bile en azından ter, parfüm, sigara kokuları ya da deodorant gibi faktörleri göz önüne alarak abiye temizliğini yapmamız gerekiyor. Öncelikle elbisenin yıkama talimatlarını iyice gözden geçirin! Eğer abiye yıkanır mı ya da abiye elbise makinada yıkanır mı diye merak ediyorsanız hemen cevabı verelim.
Krep, saten ya da tüllü abiye elbiselerinizi düşük ısıda olacak şekilde, makinenizin hassas program ayarını seçerek yıkayabilirsiniz ya da düşük ısıda elde sıvı deterjan ile de abiye temizliğini yapabilirsiniz. Abiye elbiselerinizi elde yıkamanın da bazı püf noktaları var tabii ki. Öncelikle lavaboya biraz sabun veya elbisenizin renginde bir deterjan dökün, ardından soğuk suyu açın ve iyice köpürtün. Eğer yeterince köpüklenmediyse biraz sabun ilave edebilirsiniz.
Elbisenizde boncuk ya da taş gibi hassas detaylar var ise bu bölgelerde biraz daha nazik davranabilirsiniz. Özellikle lekeli olan bölgelerde biraz parmaklarınızı kullanarak lekeyi çıkarmaya yönelik minimal hareketler uygulayabilirsiniz. Saten elbiselerde ise çitileme ve sıkma işlemi yapmaktan kaçının. Abiye temizliği işlemi bittikten sonra da temiz ve soğuk suyu doldurarak iyice durulayın.
Tabii bazı abiye elbiseler de oldukça hassastır; ipek, şifon veya tafta elbiselerin temizliğini mutlaka güvendiğiniz bir kuru temizleme merkezine götürmenizi öneriyoruz.
Özetlemek gerekirse, abiye elbiselerin kumaş özelliği ve ince detaylarına göre temizleme işlemi gerçekleştirilir, yazımızın devamında bu özelliklere değineceğiz.
Simli Elbiseler, Pul Payetli Elbiseler ve Dantelli Elbiseler Nasıl Yıkanır?
Evet gelelim, en şık ve iddialı detaylara sahip abiye elbiselerin Simli elbise nasıl yıkanır diye merak ediyorsanız eğer; cevabımız ‘kuru temizleme’ olacaktır. Kuru temizleme işlemi sayesinde simli elbisenizin görüntü ve kalitesinde bir azalma yaşamadan ilk günkü görünümüyle kullanmaya devam edebilirsiniz.
Pul payetli elbiselerinizi yıkarken su sıcaklığının 30 derecenin yukarısına çıkmasına izin vermeyin. Ayrıca makineye atarken mutlaka ters çevirmeniz gerekiyor. Yumuşatıcı kullanmadan, sadece soft bir deterjan seçerek makinenizin hassas program ayarında olmasına özen gösterin. Dantelli elbiselerinizi ise yine maksimum 30 derecede yıkayabilirsiniz. Ancak dantelli elbiseniz şifon ya da ipek gibi gibi detaylara sahip ise kuru temizlemeye verebilirsiniz.
Abiye Elbisedeki Ter Lekesi Nasıl Çıkar
Ter lekeleri abiye elbiselerin adeta kaderidir desek hiç de yanlış bir yorum yapmış olmayız. Özellikle düğün gibi dans ve eğlencenin bol olduğu bir gecenin sonunda abiye elbiselerinde oluşan ter lekeleri maalesef kaçınılmaz son gibidir. Ancak üzülmeyin hem pratik hem de oldukça kolay birkaç yöntem sayesinde ter lekelerinden rahatlıkla kurtulabilirsiniz.
Ter lekesinin olduğu bölgeye bir miktar karbonat ve birkaç damla limon suyu damlatarak 15-20 dakika kadar bekleyin. Ardından da ılık su ile durulayın ter lekesinden kurtulduğunuzu göreceksiniz. Eğer karbonat ya da limon elinizin altında yoksa, tuz ya da beyaz sabundan faydalanabilirsiniz. Ter lekesi olan bölgeye biraz tuz döküp 1 saat kadar bekleyin ve durulayın. Yine sabun ile klasik yıkama metodunu uygulamak oldukça başarılı bir sonuç verecektir.
Abiye Temizliği Kuru Temizleme Nasıl Yapılır?
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi eğer oldukça narin ve ince işçiliklere sahip bir abiye elbiseniz var ise, temizlik işlemi için kesinlikle bir kuru temizleme merkezine götürmeniz gerekmektedir. Sade görünümlü abiye elbiselerin temizliği 2 ya da 3 saatin sonunda tamamlanırken, pul payetli, boncuklu, simli ya da taşı abiye elbiselerin kuru temizleme süresi 1 veya 2 gün sürmektedir.
Ayrıca bu tarz detaylara sahip elbiseler kuru temizleme işleminin öncesinde zarar görmemesi için dikkatlice korunmaya alınmalıdır. Size tavsiyemiz eğer kuru temizlemeye vereceğiniz elbisenizi tekrar giyecekseniz, süre faktörünü göz önünde mutlaka bulundurun. En az 1 hafta öncesinden kuru temizleme merkezine elbisenizi teslim ederseniz, olabilecek gecikme veya aksaklıklara karşı tedbiri elden bırakmamış olursunuz.
Abiye Elbise Nasıl Ütülenir?
Abiye elbiselerin temizliği kadar, ütü işlemi de oldukça hassasiyet gösterilmesi gereken bir aşamadır. Çünkü ütüde bulunan yüksek sıcaklık ve yoğun buhar, hassas kumaşların dokusunu yıpratabilir. Özellikle şifon, saten, tül ve dantel gibi narin kumaşlara sahip elbiselerinizi ütülerken bazı noktalara dikkat etmeniz gerekiyor.
Gelelim saten elbise nasıl ütülenir sorusunun cevabına… Öncelikle ütünüzün buhar ayarını düşük bir seviyeye getirin. Ardından elbisenizi ters çevirin ve üzerine ince bir havlu veya bez yerleştirin. Ütüleme işlemini yaparken bezin üstte olmasına dikkat ederek, elbiseyle direkt temasının olmamasına mutlaka özen gösterin.
Aynı yöntemi şifon elbiseleriniz için de kullanabilirsiniz. Dantel elbiselerde ise uygulama bunun tam tersi şekildedir. Dantel elbisenizi ütülerken, ısının ve buhar ayarının da yüksek olmasına özen gösterin. Çünkü dantel zor açılabilen sert bir kumaştır. Bir de ütülerken hareketlerinizin oldukça seri ve hızlı olması gerekiyor, onu belirtelim.
Tüllü elbise nasıl ütülenir diye merak ediyorsanız, öncelikle makineden çıkardıktan sonra yavaş hareketlerle açmayı deneyin. Bu sayede tüllerdeki kırışıklığı minimum seviyeye indirmiş olacaksınız. Ütüleme aşamasına geçmeden önce ütünüzün tabanını iyice temizleyin.
Ardından ütüleme işlemine geçerken mutlaka buhar özelliğini açın ve buharlaştırıcı özelliği olmayan ütü ile uygulama yapmaktan kaçının. Ütüyü tülün üzerinde ortalama 3 cm olacak kadar bir mesafede tutarak, yani tüle dokunmadan buhar özelliği sayesinde kırışıklığı gidermiş olacaksınız.
Kadife ve pul payetli elbiselerinizi ütülerken mutlaka ters çevirerek ütüleyin. Yine kumaşın minimum zarar görmesi adına ince bir bez üzerinden ütüleme işlemini yapabilirsiniz.
Abiye Elbise Nasıl Muhafaza Edilir?
Temizleme işlemi bitmiş ve dolapta korunmak üzere yerleştirilecek ise; elbise kılıfının naylon olmamasına dikkat edin. Mutlaka elbisenize ait önerilen bir kılıf eşliğinde asın. Askıya asacağınız yer de çok sıkışık ve dar olmaz ise, konforlu bir muhafaza ortamı sağlamış olursunuz. Ayrıca sakladığınız yerin nem almamasına dikkat ederek, belirli aralıklarda elbisenizi kılıfından çıkararak havalandırmanız da çok önemli püf noktalardan biri!
Carmen blog ekibi olarak “Abiye Temizliği Nasıl Olmalıdır?” başlıklı yazımızın daha sonuna geldik. Yıllardan beri en özel günlerinizde size eşlik ettiğimiz için çok mutluyuz, bir sonraki blog yazımızda görüşene dek sevgiyle kalın..